31 juli 2008

Parasieten!

Iedereen heeft er last van...
Ook deze kleine knaap, even voor de niet-kenners, het gaat hier om een gewone pad, Bufo bufo. Wat niet zo gewoon is is zijn rechterneusgat (links voor u) dat veel groter is dat het linker. Het beestje gedroeg zich ook een beetje vreemd, hij was erg rustig (daardoor makkelijk te fotograferen) en deed weinig moeite om er vandoor te gaan.
_mg_2268
Vermoedelijk is de oorzaak een vroeg stadium van een infectie door de "groene paddenvlieg" oftwel Lucilia bufonivora. Die heeft namelijk de vreselijke gewoonte om zijn eitjes te deponeren in de neusopeningen van padden. De larven die daaruit komen beginnen de weke delen van de paddenkop op te eten, beginnend bij het neusweefsel maar al snel moeten ook de hersenen eraan geloven. De dode pad wordt nu van binnenuit uitgehold tot enkel de lege paddenhuid overblijft. Het ziet er dus niet te best uit voor onze paddenvriend.
_mg_2266
Het vliegje zelf zou erg lijken op de Groene vleesvlieg, die er een minstens zo wrede levenscyclus op nahoudt (niet op klikken als je een schaap bent). Oplettende lezers stellen zich waarschijnlijk de vraag hoe het dan zit met de andere padden van het genus Bufo (aangezien de naam van de Groene paddenvlieg wel degelijk bufonivora is) maar ook hier slecht nieuws, ook de zeldzamere rugstreeppad is een gastheer. Over andere amfibieƫnsoorten heb ik niets terug kunnen vinden.
Als laatste eerbetoon aan ons padje probeerde ik nog een foto te maken langs de linkerkant, waar de infectie minder erg was.
_mg_2269

Tot de volgende!
Hopelijk met een iets vrolijkere post...

Pieter-Jan

23 juli 2008

Hyla arborea

Oftewel de Europese boomkikker moet toch wel zo ongeveer mijn lievelingssoort zijn. Ik heb hem al een paar keer in binnen en buitenland kunnen bewonderen maar sinds ik mijn reflexcamera heb, heb ik er nog geen foto's van kunnen maken.
Vorige week was ik met Gert en Jonas op kamp en zijn we op boomkikker excursie geweest in de buurt van de Nederlandse dorpje "Echt". Ondank het slechte weer heb ik toch wat plaatjes weten te schieten:
_mg_2379
Is dat een tak van een braamstruik? Ja, inderdaad! Het zal u waarschijnlijk verbazen maar de boomkikker zit zelden tot nooit in bomen, meer nog zijn natuurlijke biotoop op dit moment zijn braamstruiken. Waarom? Wel er zijn meerdere redenen. Om te beginnen is het een ideale struik om in te klimmen: de takjes zijn niet te dik (dus hij kan er makkelijk zijn pootjes rond klemmen) maar toch erg stevig. Ook zijn de bladeren voldoende stevig om een zonnende boomkikker te weerstaan en trekken braamstruiken makkelijk vliegen en andere insecten aan. Tot slot is het ook erg veilig want het biedt goede camouflage en schrikt veel grotere dieren af door de stekels.

_mg_2385

_mg_2389
Op deze laatste foto kan je 2 belangrijke kenmerken van deze soort duidelijk zien. Ten eerste de streep aan de flank van het beestje die vertrekt aan de neus, achter het oog verder gaat en eindigt aan de buikkant vlak achter de voorpoot. Ten tweede natuurlijk de hechtschijfjes aan de "tenen en vingers" waarmee hij kan klimmen.

Wat denken jullie ervan? Laat iets horen in een comment!
Meer foto's van het kamp volgen in de komende dagen...

Groetjes
Pieter-Jan