31 juli 2008

Parasieten!

Iedereen heeft er last van...
Ook deze kleine knaap, even voor de niet-kenners, het gaat hier om een gewone pad, Bufo bufo. Wat niet zo gewoon is is zijn rechterneusgat (links voor u) dat veel groter is dat het linker. Het beestje gedroeg zich ook een beetje vreemd, hij was erg rustig (daardoor makkelijk te fotograferen) en deed weinig moeite om er vandoor te gaan.
_mg_2268
Vermoedelijk is de oorzaak een vroeg stadium van een infectie door de "groene paddenvlieg" oftwel Lucilia bufonivora. Die heeft namelijk de vreselijke gewoonte om zijn eitjes te deponeren in de neusopeningen van padden. De larven die daaruit komen beginnen de weke delen van de paddenkop op te eten, beginnend bij het neusweefsel maar al snel moeten ook de hersenen eraan geloven. De dode pad wordt nu van binnenuit uitgehold tot enkel de lege paddenhuid overblijft. Het ziet er dus niet te best uit voor onze paddenvriend.
_mg_2266
Het vliegje zelf zou erg lijken op de Groene vleesvlieg, die er een minstens zo wrede levenscyclus op nahoudt (niet op klikken als je een schaap bent). Oplettende lezers stellen zich waarschijnlijk de vraag hoe het dan zit met de andere padden van het genus Bufo (aangezien de naam van de Groene paddenvlieg wel degelijk bufonivora is) maar ook hier slecht nieuws, ook de zeldzamere rugstreeppad is een gastheer. Over andere amfibieƫnsoorten heb ik niets terug kunnen vinden.
Als laatste eerbetoon aan ons padje probeerde ik nog een foto te maken langs de linkerkant, waar de infectie minder erg was.
_mg_2269

Tot de volgende!
Hopelijk met een iets vrolijkere post...

Pieter-Jan

2 opmerkingen:

Elke zei

Op de kampweide van het Pieppimppampoentjeskamp weer een ten dode opgeschreven pad gezien met de sterk aangetaste snoet goed zichtbaar (incl. de maden zelf)...

Is dit toeval en hebben sinds de vorige arme drommel (op de foto) er gewoon meer oog voor of is deze infectie in opmars??

Andries zei

Ziet er niet mooi uit. Spijtig voor het beestje en het bewijst nog maar eens dat de natuur best wel hard kan zijn!

groeten,
Andries