Oftewel de Europese boomkikker moet toch wel zo ongeveer mijn lievelingssoort zijn. Ik heb hem al een paar keer in binnen en buitenland kunnen bewonderen maar sinds ik mijn reflexcamera heb, heb ik er nog geen foto's van kunnen maken.
Vorige week was ik met Gert en Jonas op kamp en zijn we op boomkikker excursie geweest in de buurt van de Nederlandse dorpje "Echt". Ondank het slechte weer heb ik toch wat plaatjes weten te schieten:
Is dat een tak van een braamstruik? Ja, inderdaad! Het zal u waarschijnlijk verbazen maar de boomkikker zit zelden tot nooit in bomen, meer nog zijn natuurlijke biotoop op dit moment zijn braamstruiken. Waarom? Wel er zijn meerdere redenen. Om te beginnen is het een ideale struik om in te klimmen: de takjes zijn niet te dik (dus hij kan er makkelijk zijn pootjes rond klemmen) maar toch erg stevig. Ook zijn de bladeren voldoende stevig om een zonnende boomkikker te weerstaan en trekken braamstruiken makkelijk vliegen en andere insecten aan. Tot slot is het ook erg veilig want het biedt goede camouflage en schrikt veel grotere dieren af door de stekels.
Op deze laatste foto kan je 2 belangrijke kenmerken van deze soort duidelijk zien. Ten eerste de streep aan de flank van het beestje die vertrekt aan de neus, achter het oog verder gaat en eindigt aan de buikkant vlak achter de voorpoot. Ten tweede natuurlijk de hechtschijfjes aan de "tenen en vingers" waarmee hij kan klimmen.
Wat denken jullie ervan? Laat iets horen in een comment!
Meer foto's van het kamp volgen in de komende dagen...
Groetjes
Pieter-Jan
23 juli 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
Ik ben dol op boomkikkers. Jammer dat ze zo zeldzaam zijn. Vorig jaar heb ik ze in de buurt van Udenhout gefotografeerd, maar het gebied waar ze zaten is nu afgesloten voor het publiek.
Zijn inderdaad supergrave beestjes.
Toen ik ze de eerste keer zag verschoot ik echt dat ze maar zo klein zijn!
Leuke foto's!
grtz,
Sam
Superfotografeerbare beestje. Meer dan een fiets - en zoektochtje waard!
Mooie foto's PJ.
J.
Knappe foto's en een leuke beschrijving!
Als ik nog eens iets voor Soortenproject nodig heb, weet ik waar ik moet zoeken.
Een reactie posten