21 maart 2010

Heikikkers


IMG_0849
Originally uploaded by Pieter-Jan Volders
Prachtbeesten! Voor de niet zo kenners: Heikikker (Rana arvalis) lijkt bijzonder veel op de zeer algemene Bruine kikker (Rana temporaria) en is hier normaal gezien moeilijk van te onderscheiden (snuit is wat spitser en metatarsusknobbel wat groter). Maar tijdens de paartijd krijgen de mannelijke heikikkers een opvallende blauwe kleur die ze na een paar dagen weer verliezen.
Als je dit fenomeen wil zien/fotograferen moet je dus rap zijn! Vorig jaar was ik dolblij dat ik voor het eerst blauwe heikikkers zag, maar teleurgesteld dat ze al wegwaren toen ik een week later terug kwam met fotogerief. Gelukkig hadden ik, Gert en Jeroen dit jaar meer sjans!
Gezien de koude en lange winter zaten alle amfibieƫn te popelen om naar de voortplantingsvijvers terug te keren en het goede weer van de afgelopen week gaf hun dat extra zetje in de rug zodat zowat alle soorten massaal aan het trekken waren. Dit weekend was dus prime-time voor de heikikkers en dat merkten we toen er 100en rond ons zagen wegspringen.
In ons enthousiasme hielden we er wel natte kleren aan over maar dat was het allemaal waard ;-) Toch?

Pieter-JanPS: Gezien mijn fotomateriaal onlangs gestolen ben ik ongelooflijk dankbaar aan iedereen van wie ik materiaal heb kunnen lenen:
Lens (tamron 90mm): Gert
Statief + balhoofd: Jeroen
Teleconvertor: Ruben VDB
CF kaartje: Jelle VH

Geen opmerkingen: